Kozijnen


Eèn van onze specialiteiten is het vervaardigen van kozijnen en uitzetramen, en vooral oude profielen, denk aan renoveren van oude grachtenpanden ( Amsterdam ) of herenhuizen ( centrum Haarlem ). Goed werk begint met het juiste gereedschap, en daar zijn we goed in voorzien ATB beschikt zelf over een werkplaats, hier worden de benodigde kozijnen en uitzetramen vakkundig en snel op maat vervaardigd, met moderne machines.
ATB Maakt zijn kozijnen en uitzetramen vanuit het milieu -  oogpuint van groene meranti ( tropisch hardhout ), voorzien van het FSC keurmerk, het keurhoutlogo of het KOMO keurmerk.
Andere bruikbare houtsoorten met FSC keurmerk: Afzelia, Merbau, grenen , vuren, Lariks, Robinia, Sapupira.

Kozijnen moeten worden verduurzaamd om de levensduur te verlengen, dit kan door te lakken of te schilderen. ATB leverd zijn kozijnen en uitzetramen dan ook standaard 2x  gegrond en 2 x afgelakt af, zo kunnen wij altijd het hele jaar leveren, kleur is altijd in overleg met de klant.

SIKKENS aflak systeem

De grondverf die wij daar voor gebruiken heet SIKKENS ONOL, dit is een goed vullende en vocht regulerende grondverf, de aflak is SIKKENS EPS halfglans lak, in overleg kunnen we ook SIKKENS SB hoogglanslak gebruiken

Meranti FSC
Meranti is veelal roodachtig van kleur en wordt zowel tot geschaafd hout als tot multiplex platen verwerkt. Meranti is zeer geschikt om er bijv. buitenkozijnen, uitzetramen, omlijstingen, binnenkozijnen enz. van te maken, Meranti is gemakkelijk in de werkplaats met proffesionele machines te verwerken.

Als multiplex wordt meranti op grote schaal toegepast. De verwerking van bomen tot hout en plaatmateriaal vindt in de landen van oorsprong plaats.

Meranti wordt zowel binnenshuis als buitenshuis toegepast.

MerbauHet hout is in kleur zeer variabel is: van geel tot donkerbruin, al dan niet met donkerder delen. Het hout is sterk en duurzaam en wordt veel gebruikt in buitendeuren, sluizen en bruggen en parket dat heel intensief belopen

Als merbau nat wordt of in contact komt wateroplosbare verf, kan het zijn dat het gaat "bloeden", wat inhoudt dat dit water rood kleurt. In Maleisië noemt men het daarom "Duivelshout". Het kan daarom nodig zijn het hout te ontvetten (aangezien het "bloed" voornamelijk bestaat uit vettige harsen) met bijvoorbeeld thinner of te sealen, en dan af te werken met een NIET watergedragen verf of lak.

Grenen
Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. In Vlaanderen is het de meest gebruikte houtsoort. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen waarbij het niet in het zicht is. Een uitzondering zijn de betimmeringen met rabatdelen, waarbij het contrast tussen het roodachtige kernhout en het veel lichtere spinthout voor een levendig effect zorgt.

Zogenaamde moderne grenen meubelen zijn veelal gemaakt van het hout van andere Pinus-soorten. Dit wordt veelal geïmporteerd uit Amerika, waar de bomen wat groter worden en minder kwasten bevatten. Daarentegen zijn grenen IKEA-meubelen (vol kwasten) wel van europees hout gemaakt.

VurenDe kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden. Er is geen opvallende harsgeur zoals bij grenen. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten. Ook bij toepassing onder water blijft het lang goed (bijv. heipalen )

Vuren wordt vooral gebruikt in de bouw: kapconstructies, vloerbalken, binnenkozijnen, stijl- en regelwerk etc. De fijnere kwaliteiten komen in aanmerking voor te verven binnentimmerwerk. Ook is vuren te vinden in boekenkasten en magazijnstellingen. Het wordt veel verkocht in doe-het-zelf-winkels en bouwmarkten: aangezien de mindere kwaliteiten veelnoesten hebben, die er na droging uit kunnen vallen, is het voor bepaalde toepassingen wenselijk op uiterlijk te controleren.